|

Voitko antaa anteeksi?

En voi koskaan antaa anteeksi kokemaani – ajattelet.

“Minua on kohdeltu väärin vuosia, haukuttu ja nollattu.” “Miksi tuo ei ymmärrä olevansa itsekäs, ottaisi muut huomioon kuten minä otan.” “Mun vanhemmat eivät salli mun tulla heille, koska ajattelen eri tavalla kuin he.” “En olisi ikinä uskonut, että koittaa päivä, jolloin minusta, tykätystä ja terveestä työntekijästä tuli myrkkyä muille.”

Kerron tässä artikkelissa ensimmäisestä askeleesta parantavaan anteeksiantoon ja mitä sillä tarkoitetaan.

Voi olla, että tilanne on juuri nyt niin tulehtunut, ettet kykene näkemään mahdollisuutta antaa anteeksi. Ehkä koet, että suojaat itseäsi pitämällä yllä vihaa. Ehkä koet, että jos antaisit anteeksi, pitäisi sinun hyväksyä tapahtunut. Toivottavasti suot minulle anteeksi, kun kerron, että mahdollisuus anteeksiantoon kyllä on, kun olet siihen valmis. Kun olet valmis ymmärtämään, että vain oma tuomitsemisesi voi sinua vahingoittaa. Kun olet valmis ymmärtämään, mitä parantava anteeksianto tarkoittaa ja mitä se ei tarkoita.

Parantava anteeksianto ei tarkoita, että:

 • sinun tulisi hyväksyä kokemasi teko oikeutettuna.
 • sinun tarvitsisi hyväksyä jatkossakaan kaltoin kohtelua.
 • sanot antavasi anteeksi, mutta et ikinä unohda.

Parantava anteeksianto

 • hyväksyy, että kokemasi asia on tapahtunut, mutta ilman koetun asian tuomitsemista.
 • on kiinnostunut niin sinun tarpeistasi kuin sinua väärinkohdelleen tarpeista sekä ymmärtämään syyt käytöksen takana.
 • on ennenkaikkea lempeyden teko itseäsi kohtaan.
 • voi sulattaa vuosienkin vihan hetkessä.
 • on irrottautumista egon kahleesta.
 • ei tarvitse toista ihmistä tapahtuakseen, eli vihasi kohteen ei tarvitse olla läsnä tai tietoinen anteeksiannostasi.

Kun elämässäsi on vaihe, jossa kannat vihaa, tiedät samalla, että on aika siirtyä uuteen vaiheeseen elämässäsi. Vanhan taakse jättäminen vaatii sekä tunteiden että ajatusten kuuntelemista. Voisi sanoa jopa, että järjen kuuntelemista.

Parantavassa anteeksiannossa on kyse myös halusta saavuttaa tunteiden ja kehon tasapaino.

Miksi kehon? Mitä ihmettä sillä on tekemistä anteeksiannon kanssa? On paljonkin. Tehdään pieni tehtävä:

 1. Hengitä syvään muutaman kerran ja jatka rauhallisesti hengitellen, kunnes olosi on täysin rauhallinen ja hyvä. 
 2. Tule tietoiseksi siitä, miltä kehossasi nyt tuntuu. Kuinka hengityksesi kulkee vapaasti, eikä mistään purista tai kivistä ellei sinulla tätä harjoitusta tehtäessä ole jokin paikka kipeä. Jos sinulla esimerkiksi särkee päätä, se voi viedä huomiotasi tehokkaasti, mutta koeta parhaasi mukaan keskittyä koko kehon tuntemuksiin tässä hetkessä, kun kaikki on hyvin.
 3. Mieti jotain miellyttävää asiaa.
 4. Miltä se tuntuu kehossasi, kun mietit jotain sinulle mieluisaa muistoa?
 5. Pyyhi mielikuva lempeästi pois ja jatka rauhallisesti hengittämistä.
 6. Mieti nyt sitä henkilöä tai henkilöitä, joiden koet tehneen väärin sinua kohtaan. Mieti tarkkaan tapahtuma, joka sai sinut pois tolaltaan. Miltä nyt tuntuu kehossa? Niinpä. Todennäköisesti sinun rintaasi voi puristaa, tai henkeä ahdistaa tai kurkkua kivistää. 

Ja vaikka olosi olisi kuinka kurja, ei mielessäsi oleva syypää ole mitenkään tietoinen kokemuksestasi. Tähän pohjautuu ajatus:

Katkeruus on kuin joisi myrkkyä ja odottaisi toisen kuolevan.

Parantava anteeksianto lähtee sen tosiasian ymmärtämisestä, että sinä olet se, joka kokee nämä vihaiset tai surulliset tunteet omassa kehossasi. Kun tunnet vihaa, koet sen myös kehossasi ja tästä syystä parantava anteeksianto on ennenkaikkea lempeyden tekoa sinua itseäsi kohtaan. 

Joskus voi käydä niin, että vuosienkin vihanpito voi sulaa hyväksynnäksi ja entisistä vihamiehistä tulla ystäviä parantavan anteeksiannon avulla. Kuitenkin ja ensisijaisesti parantava anteeksianto on keino saada rauha ja päästää irti kaunasta sinulle.

Liity Onnellisen sisäpiiriin Facebookissa
Jaa artikkeli:

Similar Posts