Pirjo Isorinne

Kuinka palauttava loma vaikuttaa onnellisuuteen? Asiaa loma-onnellisuudesta

Kuvittele hetki, kun istut rauhallisesti parvekkeella, joka avautuu kauniiseen maisemaan. Aamukahvi höyryää kädessäsi, aamuauringon säteet kutittavat kasvoillasi ja päivän askareet eivät vielä paina mieltäsi. Hengität syvään ja tunnet, kuinka olet saapunut täysin lomamoodiin. Seesteinen hetki juuri ennen päivän aktiivisuuksia antaa sinulle aikaa pysähtyä, rentoutua ja nauttia elämästä.

Tämä on loma-onnellisuuden ydin – se hetki, kun annat itsellesi luvan irtautua arjesta, unohtaa kiireet ja keskittyä vain olemaan, nauttimaan ja lataamaan akkuja. Tässä artikkelissa syvennyn loma-onnellisuuden merkitykseen ja siihen, kuinka palauttava loma voi tehdä ihmeitä hyvinvoinnillemme ja onnellisuudellemme.

Mikä on loma-onnellisuus?

Loma-onnellisuus on se ainutlaatuinen tunne, kun annamme itsellemme luvan rauhoittua, rentoutua ja vain nauttia elämästä – unohdetaan arjen kiireet ja stressi. Se on hetki, kun saamme hengähtää ja antaa mielen sekä kehon palautua.

Mutta mitä tutkimukset sanovat tästä ilmiöstä? Tutkimusten mukaan lomalla ollessamme koemme enemmän positiivisia tunteita, vähemmän stressiä ja parempaa elämänlaatua. Toki tästäkin on poikkeuksia, jos lomalle on ladattu iso määrä odotuksia, jotka eivät toteudu. Yhdysvaltalaisen American Psychological Association1 julkaiseman tutkimuksen mukaan lomalla olevat ihmiset kokevat merkittävästi vähemmän stressiä ja ahdistusta, heidän unenlaatunsa paranee, ja he tuntevat olevansa energisempiä ja tyytyväisempiä elämäänsä.

Vastaavasti The Journal of Happiness Studies2 julkaisi tutkimuksen, jossa todettiin, että ihmiset eivät ainoastaan koe enemmän onnellisuutta loman aikana, vaan tämä onnellisuuden taso säilyy jonkin aikaa loman jälkeenkin, etenkin jos loma on ollut erittäin rentouttava.

Loman vaikutus ei rajoitu vain tunteisiin – sillä on myös positiivisia vaikutuksia aivoihimme. Esimerkiksi University of California, San Franciscon tutkimuksessa3 on todettu, että tauot, kuten lomat, voivat parantaa aivojen toimintakykyä, vähentää stressiä ja lisätä luovuutta. Lomalla aikaa on enemmän liikuntaan, sosiaaliseen kanssakäymiseen, harrastuksiin ja lepoon – kaikkiin niihin asioihin, jotka lisäävät hyvinvointiamme. On siis selvää, että loma-onnellisuus on jotakin, jonka me kaikki ansaitsemme kokea.

Loma-onnellisuus käytännössä – oma kokemukseni Sokos Hotel Helsingissä

Sain hiljattain itse kokea, kuinka loma-onnellisuus voi syntyä yksityiskohtien kautta. Vietin kaksi yötä Sokos Hotel Helsingissä, ja kokemus oli todella miellyttävä. Ja ei, rakas kanssakulkijani, tämä ei ole maksettu mainos 😀 Heti saapuessani huomasin, kuinka huolellisesti kaikki oli suunniteltu; huoneessa oli kolme erilaista tyynyä, joten voisin valita itselleni sopivimman.

Aamupalalla erityisruokavaliot oli otettu huomioon, mikä teki aamun aloittamisesta helpompaa ja stressittömämpää. Lisäksi palvelu oli ensiluokkaista. Huomasin, että jokainen yksityiskohta oli huolellisesti suunniteltu maksimoimaan asiakkaan mukavuus ja hyvinvointi.

Nämä eivät ehkä itsessään olleet suuria asioita, mutta ne tekivät lomastani merkittävästi paremman. Ne muistuttivat minua siitä, että onnellisuus löytyy usein pienistä hetkistä ja yksityiskohdista. Sokos Hotel Helsingin henkilökunta teki selväksi, että heidän tavoitteensa on onnellistaa ihmisiä, ja voin sanoa, että he todella onnistuivat siinä!

Meillä ei ollut aikatauluja, vaan kuljimme rennon kevyesti taidetta ihastelemassa, herkullisissa ravintoloissa ja kahviloissa, sekä tietenkin myös ostoksilla 🙂 Pitäähän sitä nyt ”maalaisen” kaupoille päästä kaupungissa.

Joten kun suunnittelet seuraavaa lomaasi, et ainoastaan pakkaa laukkuasi vaatteilla ja tarvikkeilla. Pakkaat myös mukaan mahdollisuuden parantaa mielialaasi, ladata akkujasi ja lisätä elämäsi onnellisuutta. Loma-onnellisuus on paljon enemmän kuin vain väliaikainen irtiotto – se on investointi hyvinvointiisi.

Viitteet:

1. American Psychological Association

2. The Journal of Happiness Studies (Springer)

3. University of California

Jaa artikkeli:

Similar Posts