Kuinka tukea surevaa työntekijää työpaikalla?

Miten tukea surevaa työntekijää?

Traumaattiset elämäntapahtumat joskus kantautuvat työnantajan korviin asti ja tällöin voidaan miettiä, että miten surevaa työntekijää tuetaan.

Suruprosessi on jokaisella ihmisellä erilainen, joten ethän oleta mitään, vaan kysy suoraan surevalta hänen toiveistaan. Muutoin voidaan mennä pahasti metsään. Ei ole nimittäin yhtää oikeaa tapaa tukea surevaa työntekijää, koska suru on jotain todella henkilökohtaista ja syvää. Jos sinulla on itselläsi menetyksiä, sinulla on kokemusta silloin surusta ja surutyöstä, mutta surevan työntekijän surukokemus voi olla kokonaan toisenlainen. Siksi on tärkeää olla olettamatta.

Osa ihmisistä kokee tarvetta unohtaa suremisen työaikana, koska työ voi olla pakohetki pois surusta. Se saa työpäivän ajaksi unohtamaan kivun. Tällöin on enemmän kuin suotavaa suhtautua surevaan niin kuin ennen hänen menetystään.

Ihmiset kokevat surun eri tavalla. Vaikka työntekijä ei näyttäisi surevan, se ei tarkoita, etteikö hän kantaisi surua. Hän ei välttämättä halua näyttää sitä avoimesti.

Suosittelisin kuitenkin käymään työntekijän kanssa läpi keskustelun, jossa kysytään häneltä sitä, miten työpaikalla voidaan tukea häntä. On hyvä asia muistuttaa häntä myös hakemaan ammattiapua tarvittaessa, koska tämä ei välttämättä käy surevan mielessä ollenkaan. On tärkeää, että sureva saa jotenkin käsitellä tunteensa, eikä tukahduta niitä sisällensä. MUTTA huomioithan, että joillekin sureville tämä halu käsitellä tunteet tulee aika pian, kun osalle se voi tulla vasta esimerkiksi vuoden päästä.

Jos se on työntekijälle ok, voidaan työpaikalla pitää oma pieni muistotilaisuus menehtyneelle. Tämä voi saada surevan tuntemaan, että häntä tuetaan hänen surussaan ja toimia ikään kuin puhdistavana tekijänä.

Kysyin hiljattain ryhmässäni, Onnellisen sisäpiirisissä, että “Surun ollessa pahinta, mitkä sanat olisivat lohduttaneet sinua eniten? Mitä olisit kaivannut kuulla?” Suurin osa vastaajista koki, että läsnäoleminen on kaikista tärkeintä. Sinun ei tarvitse miettiä, mitä sanoa, olla vain läsnä. Pitää kädestä kiinni, jos itku yllättää kesken työpäivän.

Sanoja surevalle

  • “Lämmin osanottoni.” ilmaiset, että olet paikalla ja läsnä.
  • “En voi kuvitella, mitä käyt läpi.” kerrot, että et väheksy toisen kokemaa surua, tai kuvittele tietäväsi, miltä toisesta tuntuu. Tämä on todella tärkeää, koska vaikka olisit menettänyt läheisen, koemme silti surun eri tavoin. Sanomalla näin ilmaisest empatiaa.
  • “Kerrothan, jos voin auttaa jotenkin.” ilmaiset, että olet läsnä tarvittaessa ja autat mielelläsi.
  • “Haluatko jutella?” ilmaiset halusi olla kuuntelevana korvana ja olet vahva ottamaan surun vastaan, vaikka se tulisi hyökyaaltona.
  • “Olen tässä ja voin auttaa millä tavalla vain toivot.” ilmaiset, että voit esimerkiksi käyttää lemmikkiä lenkillä, tai käydä kaupassa.

Suru on osa elämää. Surusta pitäisi mielestäni puhua enemmän sen sijaan, että se koettaisiin jotenkin pelottavana tabuna.

Suru on kuitenkin niin iso tekijä ihmisen elämässä, että se helposti voi työpaikalla näkyä erottavana tekijänä tai yhdistävänä tekijänä riippuen siitä, miten siihen reagoidaan.

Ehkä on tarpeen muistuttaa lempeistä itsehoitokeinoista. Kosketuksella on parantava voima, joten jokin lempeä hieronta, shiatsu tms voi tehdä surevalle hyvää.

Jos yrityksessä on tapana muistaa esimerkiksi kukkalähetyksellä tai adressilla menetyksen kokenutta, suosittelen lämpimästi laittamaan tämän tärkeän tehtävän yhden ihmisen vastuulle, koska jos esimerkiksi tiimeittäin vastuutetaan, voi joltain tiimiltä unohtua kokonaan muistaminen ja tämä voi tuntua todella pahalta surevasta ja luoda epätasa-arvoa ihmisten välille, vaikka kyse ei ole mistään sen kummemmasta kuin unohduksesta.

Ihminen on luotu liikkumaan ja liikkuminen todistetusti vaikuttaa mielentilaan positiivisesti. Liike on siis tärkeää surun(kin) hoidossa, joten esimerkiksi FitBalancen* kuntoiluvälineet ovat loistava lahjaidea surevalle työkaverille. Omana suruaikana hankin kotiin Pilates renkaan, käsipainoja, kuminauhoja sekä myöhemmin myös Pilates rullan.

Surevan muistaminen kukkalähetyksellä

Yhteisöllisyyden tunne voi auttaa surevaa hänen suruprosessissaan ja lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta työpaikalla. Työviihtyvyyden lisääntyminen näkyy yleensä myös vähentyneinä sairauspoissaoloina.

Surevan työntekijän tukeminen voi olla haastava ja samalla herkkä tehtävä, mutta se on myös mahdollisuus osoittaa myötätuntoa, empatiaa ja johtajuutta. Tunnustamalla hänen menetyksensä, kuuntelemalla, olemalla kärsivällinen ja herkkä, tarjoamalla käytännön tukea ja kunnioittamalla hänen rajojaan voit auttaa työntekijääsi selviytymään surustaan ja tuntemaan olonsa tuetuksi ja hyväksytyksi työpaikalla.

Muista, että suru on luonnollinen ja normaali reaktio menetykseen, ja jokainen käsittelee sitä eri tavalla. Olemalla tukeva ja ymmärtäväinen työkaveri tai johtaja, voit saada aikaan positiivisen muutoksen surevan elämään ja luoda sitä kautta myötätuntoisemman ja kestävämmän työpaikkakulttuurin.

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Jaa artikkeli:

Similar Posts